Çarë duhet të hani për një lëkurë të shëndetshme?

 Çarë duhet të hani për një lëkurë të shëndetshme?

Si organi më i madh në trup, lëkura jonë e shëndetshme mund të përfitojë nga e njëjta ushqim që marrim nga ushqimet që kanë një efekt pozitiv në zemrën tonë dhe organet e tjera kryesore.

Ndërsa nuk ka asnjë gabim se si dieta jonë ndikon në shëndetin tonë të përgjithshëm, ne sapo fillojmë të kuptojmë se si ushqime të caktuara, ose mungesa e tyre, mund të ndikojnë në shëndetin e lëkurës sonë, transmeton lajmi.net.

Përveç kësaj, studimet tregojnë se disa ushqime dhe pije madje mund të përkeqësojnë kushtet e zakonshme të lëkurës dhe të shkaktojnë reaksione alergjike që manifestohen në lëkurë.

Ushqim i mirë, lëkurë e mirë

Ushqimi i një larmie frutash dhe perimesh, përfshirë perime më të gjelbërta dhe portokalli. Konsumimi i ushqimeve të pasura me kalcium, të tilla si qumështi pa yndyrë ose me pak yndyrë dhe produkte të tjera të qumështit.

Zgjedhur për një shumëllojshmëri të mishit me yndyrë të ulët ose të ligët, shpendët dhe peshqit.

Ushqime që mund të keqësojnë kushtet e lëkurës

Përkundër besimit popullor, aknet nuk shkaktohen nga ushqimet që hamë, transmeton lajmi.net. Megjithëse studime të shumta nuk kanë gjetur një lidhje midis dietës dhe akneve, hulumtimet në zhvillim tani sugjerojnë se mund të ketë një lidhje midis një diete të ulët glicemike dhe një përmirësimi të puçrrave.

Nga ana tjetër, disa pacientë me puçrra kanë vërejtur se ushqime të caktuara përkeqësojnë simptomat e tyre, veçanërisht çokollatën, ushqimet me yndyrë, pije joalkoolike, kikirikë ose ushqime të pasura me yndyrë.

Rozacea, e karakterizuar nga skuqje e fytyrës dhe ënjtje, zakonisht mund të nxitet nga ushqime pikante ose alkool, transmeton balanced living life. Në fakt, një studim i kryer nga National Rosacea Society zbuloi se shkaktuesit më të zakonshëm të rosacea janë alkooli (52%), ushqimet pikante (45%) dhe pijet e nxehta (36%).

Një gjendje tjetër kronike e lëkurës që mund të përkeqësohet nga ushqimi është ekzema, e cila zakonisht karakterizohet nga arna të thata, të kuqe dhe kruarje në lëkurë.

Ushqimet që dihet se përkeqësojnë simptomat e ekzemës përfshijnë vezët, qumështin, kikirikët, sojën, grurin dhe peshkun, ndërsa disa pacientë madje raportojnë se çokollata, kafeja, alkooli, domatja dhe sheqeri mund të shkaktojnë një ndezje.

Të ngjashme