COVID-19: A është e sigurt vaksina Pfizer – BioNTech dhe a do të funksionojë?

 COVID-19: A është e sigurt vaksina Pfizer – BioNTech dhe a do të funksionojë?

Janë ngritur pyetje nëse vaksina do të funksionojë në mënyrë efektive dhe nëse është e sigurt për njerëzit.

Dhjetë milion doza të një vaksine potenciale COVID-19 mund të jenë në dispozicion në Mbretërinë e Bashkuar deri në fund të këtij viti, por ekziston skepticizëm rreth asaj nëse vaksina do të funksiononte në mënyrë efektive.

Sky News ka folur me disa ekspertëve për t’iu përgjigjur disa pyetjeve dhe shqetësimeve në lidhje me vaksinën Pfizer / BioNTech, për të cilën kompanitë pretendojnë se 90% të njerëzve e kaluan coronavirus në fazat e vona të tij, transmeton Telegrafi.

Vaksina është zhvilluar shumë shpejt, a është e sigurt?

Ka qenë vetëm disa muaj, por shkencëtarët kanë thënë që publiku duhet të sigurohet se shpejtësia në të cilën është zhvilluar vaksina nuk do të thotë se nuk është e sigurt.

Pfizer dhe BioNTech thanë se nuk kishte shqetësime serioze të sigurisë nga gjykimi i tyre.

Për qëllime të sigurisë, i njëjti numër njerëzish (gati 45,000) si çdo provë vaksine duhej të testohej dhe në të njëjtin kornizë kohore.

Profesor Heidi Larson, drejtor i Projektit të Besimit të Vaksinave, tha se procesi ishte në gjendje të shkurtohej nga efikasitetet që nuk janë parë më parë.

Pas krizës së Ebola-s, mekanizmat e financimit të emergjencës u vendosën në rast emergjence, të tilla si COVID-19, kështu që paratë mund të ndaheshin shumë shpejt, ndryshe nga vaksinat e mëparshme.

Përdorimi i teknologjive të reja – përfshirë ARN që është ajo që përdor vaksina Pfizer / BioNTech – gjithashtu ka përshpejtuar gjërat, ashtu si edhe çdo procedurë administrimi që shpesh mund të mbajë përparime shkencore.

Çfarë është ARN dhe a mund të ndikojë kjo lloj vaksine në kodin gjenetik të njerëzve?

ARN është acidi nukleik që shndërron ADN-në në proteina. Ai mbart informacionin gjenetik të virusit COVID-19. Vaksinat e ARN janë bërë një mundësi gjatë viteve të fundit dhe ndryshe nga vaksinat konvencionale, të cilat prodhohen duke përdorur forma të dobësuara të virusit, vaksinat e ARN përdorin vetëm kodin gjenetik të patogjenit.

Ata prezantojnë një sekuencë mARN në trup që përmban udhëzimet gjenetike për qelizat e vetë personit për të prodhuar antigjenet e vaksinës dhe për të gjeneruar një përgjigje imune.

Shumica e vaksinave standarde funksionojnë duke injektuar një formë të vdekur ose të dobësuar të patogjenit në trup, e cila më pas ndërton imunitetin ndaj tij ndërsa sistemi imunitar mëson të njohë dhe t’i përgjigjet agjentit infektiv.

Profesor Larson thotë: Nuk ndryshon ADN-në tuaj, ndryshon sjelljen e virusit, por jo ADN-në tuaj.

Vaksinat e ARN-së dihet se kanë një potencë më të lartë se vaksinat standarde, mund të zhvillohen më shpejt me një kosto më të ulët dhe janë të sigurta për t’u administruar.

A do të jetë e detyrueshme vaksina?

Sekretari i Shëndetësisë Matt Hancock tha se qeveria nuk po propozon ta bëjë atë të tillë.

Por profesor Larson tha: Unë mund ta shoh atë duke u bërë e detyrueshme në qendrat e kujdesit shëndetësor ku njerëzit po e vënë veten në rrezik dhe duke punuar me pacientë të prekshëm.

Sa efektive është vaksina Pfizer / BioNTech?

Ekspertët e pavarur zbuluan se ishte më shumë se 90% efektive në parandalimin e njerëzve që kishin COVID-19.

Organizata Botërore e Shëndetësisë ka thënë se efikasiteti 50% është minimumi për një vaksinë të pranueshme COVID-19, kështu që kjo është shumë më e lartë.

Pfizer dhe BioNTech ende duhet të përfundojnë provën kështu që ekziston rreziku që të mos jetë aq efektive sa të përfundojë prova, por shkencëtarët bien dakord që ka të ngjarë të mbetet shumë mbi 50%.

Vaksinat e gripit janë efektive vetëm 40-60% pasi virusi evoluon çdo vit, ndërsa dy doza të vaksinës së fruthit janë 97% të efektshme.

Sa do të zgjasë imuniteti?

Ndërsa faza tre e provës filloi vetëm më 27 korrik, nuk ka pasur kohë të mjaftueshme për të treguar se sa do të zgjasin efektet e vaksinës.

Eleanor Riley, profesor i imunologjisë dhe sëmundjes infektive në Universitetin e Edinburgut, tha: Ne nuk dimë asgjë ende për ashpërsinë e rasteve që u panë në gjykim, nëse ishte parandaluar infeksioni ose infektiviteti, ose për sa kohë pritet të zgjasë imuniteti.

“Por, mendoj se kemi arsye të jemi optimistë dhe të kujdesshëm”.

A do të funksionojë vaksina tek njerëzit e moshuar dhe më të rrezikuar?

Pfizer tha se 42% e pjesëmarrësve kishin “prejardhje të larmishme racore dhe etnike”, dhe njerëzit e moshuar u përfshinë gjithashtu në provë.

Ata që përfshihen në provë nuk e dinë nëse kishin vaksinë apo jo, por ekspertët e pavarur vlerësuan se nuk kishin kapur COVID-19 për të thënë se ishte 90% efikas.

Shkencëtarët thonë se 94 raste nuk janë të mjaftueshme për të përcaktuar nëse do të mbrojë të moshuarit aq shumë sa të gjithë të tjerët dhe gjyqi do të vazhdojë derisa 164 njerëz të testohen pozitivisht.

Shumica e vaksinave nuk funksionojnë aq mirë për njerëzit e moshuar sa ato për të rinjtë, sepse sistemi i tyre imunitar në përgjithësi nuk është aq i fortë.

Derisa të përfundojë, efikasiteti i vaksinës në grupe të ndryshme nuk do të dihet.

Sidoqoftë, shkencëtarët janë optimistë me kujdes se rezultatet e deritanishme tregojnë se do të jetë efektive për njerëzit e moshuar.

A do të parandalojë vaksina transmetimin?

Nuk është ende e qartë nëse vaksina mund të mbrojë nga infektimi ose thjesht nga shfaqja e simptomave pasi dikush të infektohet.

Nëse do të ishte kjo e fundit, do të kishte shqetësime se njerëzit e vaksinuar mund të mbanin virusin dhe më pas do të ishin në gjendje ta përhapnin atë.

Doktor Penny Ward, kryetar i komitetit të arsimit dhe standardeve të Fakultetit të Mjekësisë Farmaceutike, tha: Pyetja për transmetueshmërinë mund të mos vlerësohet në këtë kohë

Të ngjashme