Pacientët me kancer duhet të pijnë kaq kafe në ditë, për t’i mbijetuar atij

 Pacientët me kancer duhet të pijnë kaq kafe në ditë, për t’i mbijetuar atij

Roli i kafesë në promovimin e shëndetit të mirë është debatuar, veçanërisht kur bëhet fjalë për ofrimin e përfitimeve për ata që luftojnë me sëmundje të tilla si kanceri. Sidoqoftë, një studim i ri ka zbuluar se te pacientët me kancer metastatik kolorektal, konsumi i disa gotave të pijeve lidhej me rritjen e mbijetesës dhe rrezikun më të ulët të përkeqësimit të sëmundjes, shkruan kp.

Rezultatet e studimit të udhëhequr nga studiuesit nga Instituti i Kancerit Dana-Farber në Boston (SHBA) janë në përputhje me gjetjet nga studimet e mëparshme që kanë treguar një lidhje midis konsumit të rregullt të kafesë dhe rezultateve pozitive në pacientët që vuajnë nga kanceri kolorektal jo-metastatik.

“Megjithëse është e parakohshme të rekomandojmë një marrje të lartë të kafesë si një trajtim i mundshëm për kancerin kolorektal, studimi ynë sugjeron që pirja e kafesë nuk është e dëmshme dhe mund të jetë e dobishme”, tha Kimmie Ng, autor i studimit, në një deklaratë

Në 1,171 pacientë që merrnin trajtim për kancerin kolorektal metastatik, autorët zbuluan se ata që raportuan konsumimin e dy deri në tre filxhanëve kafe çdo ditë, kishin një gjasë më të madhe për të jetuar më gjatë në përgjithësi dhe kishin një kohëzgjatje më të gjatë para se sëmundja të përkeqësohej kur krahasoheshin ata që nuk pinin kafe.

Midis pjesëmarrësve që konsumuan sasi më të mëdha kafeje – mbi katër filxhanë çdo ditë – kishin një përfitim shumë më të madh në masat e përmendura. Si kafeja dhe kafeina pa kafeinë ofronin përfitimet e përshkruara.

“Dihet që disa përbërje në kafe kanë veti antioksiduese, antiinflamatore dhe të tjera që mund të jenë aktive kundër kancerit”, tha Chen Yuan, bashkautor i studimit.

Studimet epidemiologjike kanë zbuluar se marrja më e lartë e kafesë ishte e lidhur me përmirësimin e mbijetesës në pacientët me kancer të zorrës së trashë në fazën 3, por marrëdhënia midis konsumit të kafesë dhe mbijetesës në pacientët me forma metastatike të sëmundjes deri më tash nuk ka qenë e njohur.

Të ngjashme